niedziela, 8 czerwca 2014

Rolada czekoladowa z bananami

Bardzo smaczne i szybkie do wykonania ciasto. Idealne na letnie dni, kiedy nie mamy ochoty stać godzinami w kuchni. Wilgotny czekoladowy biszkopt, banany i krem mleczny w dwóch wersjach - jasnej i czekoladowej. 


Składniki – blacha 35x25 cm 

Ciasto:

6 jaj 
6 łyżek cukru
3 łyżki kakao,
½ łyżeczki sody oczyszczonej 
Nadzienie:

200 ml mleka 
2 łyżki mąki 
250 g masła w temperaturze pokojowej 
1 jajko 
1 łyżeczka cukru waniliowego 
2 łyżki kakao
4 łyżki cukru pudru 
2 banany 



Nagrzewamy  piekarnik do 180°C. 
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.



Żółtka  oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. 
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę – około 5-8 minut. Dodajemy kakao i sodę, mieszamy składniki. Dodajemy ubitą pianę i delikatnie, przy pomocy łopatki łączymy w jednolitą masę.
Ciasto przelewamy do blachy. Pieczemy przez 7-10 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i pozostawiamy do ostygnięcia. Po przestudzeniu rozwijamy i zdejmujemy pergamin.


Mleko i mąkę umieszczamy w garnku na średnim ogniu i gotujemy stale mieszając, do uzyskania gęstszej konsystencji. Zdejmujemy z ognia , wbijamy jajko i miksujemy składniki. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło wmiksowujemy do powstałego kremu i dzielimy go na 2 części – jedną mniejszą, a drugą większą. Do większej części dodajemy kakao, cukier puder i cukier waniliowy. Dobrze miksujemy. 

Upieczony biszkopt smarujemy jasnym kremem i ½ kremu czekoladowego na całej powierzchni. Układamy wzdłuż banany i zwijamy wzdłuż dłuższej krawędzi. 
Zwinięte ciasto pokrywamy resztą kremu i posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.




Lato w pełni!Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

4 komentarze :

Printfriendly